HELVOIRT • NATUURSPEELTUIN

Het uitgangspunt

 

Een speeltuin zonder kant-en-klare  plastic speeltoestellen, maar waar kinderen juist spelen met wat de natuur te bieden heeft.

 

Waarbij kinderen geprikkeld en uitgedaagd worden om hun eigen fantasie te gebruiken hoe ze kunnen spelen  en omgaan met water, zand, met hout en alles wat natuurlijk is. 


Sociale functie

De opbouw van de speeltuin is zo opgezet dat het prettig spelen is voor diverse leeftijdsgroepen tot en met de link naar het naastgelegen voetbalveldje. 

 

(Groot)ouders kunnen gebruik maken van prettige zitmogelijkheden, zodat kinderen de tijd kunnen nemen om te spelen en er zo ook gelijk een sociale ontmoetingsplek ontstaat.

Veiligheid

Een openbare speeltuin moet voor gebruik gekeurd worden op de veiligheid. 

 

De eisen met betrekking tot deze veiligheid zijn een wezenlijk onderdeel geweest van het ontwerp.

Burgerinitiatief

Deze speeltuin betreft een burgerinitiatief.

Voor realisatie is de speeltuin afhankelijk van giften en fondsen. Fondsen stellen natuurlijk eisen voordat ze gelden toe kennen. 

 

Voor zover deze eisen samenlopen met de doelstelling van het initiatief, maken ze deel uit van de opzet van het ontwerp.

 

 


HELVOIRT • BINNENTUIN VOOR GROEPSACCOMMODATIE

Het uitgangspunt

 

Een fraai, rustgevend gezicht vanuit het eetgedeelte van de nieuwbouw, die aansluit op de aard van het verblijf van de gasten.

 

Daarnaast is besloten om een vierkante rondgang te maken voor gasten die een ommetje willen maken, ook indien zij aangewezen zijn op een rolstoel.

 

 

 

Pand met historie

Het genoemde eetgedeelte is ontstaan door de verbinding van het oorspronkelijke gebouw naar de recente nieuwbouw.

 

Het oude gedeelte is gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw om dienst te kunnen doen als klooster / missiehuis. 

 

De huidige functie is nog steeds die van bezinning en vorming. De binnentuin biedt daarom ook ruimte om in alle rust te gebruiken of om een goed gesprek te voeren.

Symboliek

Veel planten staan ergens symbool voor.

 

Het beplantingsplan voorziet zoveel mogelijk in de wens om planten met symboliek te kiezen die naar de Bijbel verwijst.

 

Hierbij heb ik uiteraard rekening gehouden met het Nederlandse klimaat. 

Eisen gemeente

De gemeente heeft bij de plannen van de nieuwbouw als duidelijke eis neergelegd dat het natuurlijke karakter behouden moet blijven. 

 

Het transparante karakter van het eetgedeelte en het vegetatiedak zijn daar het gevolg van.

 

Het binnentuin is zo ontworpen dat de transparante verbinding tussen de gebouwen zoveel mogelijk benut is: het groen van de voortuin loopt door de binnentuin door naar het achterliggende bos.